dissabte, 2 de maig del 2015

Guanyadors conte 2n d'ESO en català



EL CAGANIU I ELS SEUS GERMANS. (1r premi)

Una vegada hi havia una parella de caderneres que van fer un niu a una mimosa de Miravall.
Al cap de poc temps, dels ous que havien covat la parella d’ocells amb tant d’amor, en van néixer tres caderneretes molt eixerides.
El niu feia goig de mirar: es veien tres caparrons, amb les boques badades, esperant el menjar que els seus pares els portaven.
Els pares ocells no paraven en tot el dia de fer camins, carregats amb mosques, mosquits i altres aliments que agradaven als seus fillets.
De moment, tot anava bé. Els ocellets anaven creixent i els pares només tenien feina a atipar-los i a vigilar que uns gatots que hi havia per allà no se’ls mengessin. Al cap del dia acabaven molt cansats, però eren molt feliços perquè veien fet realitat tot el que havien somiat: un niu molt ben fet, amb els fillets que tots dos havien portat al món.
Tot anava seguint bé, però la tranquil·litat d’aquell niu i d’aquells pares, començava a estar en perill. Els ocellets menjaven tant que cada dia eren més valents i més trapelles i no s’estaven mai quiets. Gairebé no cabien en el niu. Els pares els van ensenyar a fer moure les ales i els van explicar molt bé com ho havien de fer per volar. Amb poques explicacions en van tenir prou, ja que eren molt espavilats.
Per fi va arribar el gran dia. Era una tarda d’estiu, feia molta calor i els tres ocellets estaven xops dintres del niu de tant suar per culpa de la calor que tenien. Els seus pares els van dir:
-Mireu, ja teniu edat de començar a volar i avui és un bon dia, ja que no fa gaire vent i podreu volar molt bé.
Cada dia el pare els explicava coses de la vida,... i la mare els va fer les últimes recomanacions sobre com havien de fugir dels perills, sobre els insectes i llavors què havien de menjar i sobretot com havien de tornar a casa.
Els petits ocells, molt contents i refilant sense parar, van començar a moure les ales i a sortir del niu tot volant. Avançaven a poc a poquet però amb molta seguretat. Els seus pares se’ls miraven bocabadats mentre ells volaven en direcció a ponent, on la claror del sol els pintava d’un color daurat, que acabava de fer més bonica aquells primera volada.
Mentre la parella, ben abraçadeta, estava mirant emocionada tot això que us explico, van sentir un piu-piu que sortia del seu niu. Hi van mirar i quina sorpresa!, van veure que el més petit encara no havia tingut forces per volar com els seus germans i s’havia quedat al niu.
El pare li va dir a la mare:
-Jo hauria jurat que havien marxat tots tres.
La mare li va respondre:
-Jo també.
Però després li va confessar que quan van marxar tenia els ulls tant plens de llàgrimes que gairebé no veia res:
-No m’estranya que hem descomptés.
Mentre miraven el Caganiu es van dir:
-Encara no hem acabat la feina!
                                                                                        Clàudia Margenat, 2n ESO D


LA CAIXETA DE MÚSICA (2n premi)

Tot va començar una tarda de primavera solellada mentre el meu pare i jo observàvem les aigües del mar mediterrani des de la terrassa de casa. Tot semblava tranquil, però a mi em rondava una incògnita pel cap, des de feia estona que em preguntava que devia ser aquell objecte rònec  que des de sempre havia estat allà posat i, que sincerament, mai ningú li havia fet ni cas. Així doncs, decidida a resoldre la meva incògnita, vaig preguntar-li al pare:
-          Pare, què és allò?
Suposo que, per la meva evident cara de sorpresa, ja que era una nena de 5 anys del segle 22 que mai n’havia vist cap, em respongué tot rient : Això és una caixa de música, Mireia.
I jo, com la majoria de vegades, no en vaig tenir prou amb aquella resposta tan convencional i  tota encuriosida vaig dir-li:
-          I per què la guardem si és tan vella?
Llavors ell em respongué: perquè aquesta caixa de música tan vella conté una gran història -va dir misteriosament- i sense jo preguntar-li, me la va començar a explicar.
Encara ara me’n recordo, eren les cinc de la tarda i ens hi vam estar fins que el sol es va pondre. Va començar dient-me:
Mireia, l’any 1936 moltes famílies van marxar a altres països, fugint de la Guerra Civil Espanyola. La majoria van ser deportats a llocs sense cap mena de luxe però per sort, la mare de la teva àvia tenia uns amics a París que li van poder deixar un pis al qual es van mudar ràpidament.
Quan van arribar al pis nou , la teva àvia corregué emocionada per veure el que des d’aquell moment seria la seva nova habitació, a l’entrar-hi, per la seva sorpresa, hi trobà una petita caixa de música.
La majoria de persones, n’estic segur, l’haurien  llençat, no els hi pertanyia, però ella no ho va fer. Des d’un principi, sense saber per què, hi va tenir un lligam especial, era com si ja fos seva, ens explicava ella quan érem petits.
I sense donar-se’n conte hi va anar posant tot allò important per ella. El temps va anar passant i la Matilda es va anar fent gran omplint de records la seva caixa, tot anava bé. Però de sobte, un dia que aparentava ser normal, va resultar un canvi radical de la seva vida, el 3 de juny de 1942 uns homes armats picaren a la porta de casa seva i se’ls emportaren, no sabien a on anaven però, ella va ser a temps d’agafar la seva caixeta de música.
A la fi d’un llarg viatge els va semblar que el tren en què viatjaven es parava, ja havien arribat. En principi no veien res però a mesura que anaven passant els moments a tots els semblava que els havien portat a, un camp de concentració alemany.
Allà, ella i els seus pares s’hi estigueren molt de temps, malvivint i sense cap mena de comoditat. Comparat amb Paris era una tortura, però al final amb les ganes de viure en van aconseguir sortir.
La Matilda amb vint anys continuava conservant la seva caixa de música, ara també amb els records del camp, que no eren gaire bons, però segons el que deia ella, no hem d’oblidar els mals moments, perquè aquests són dels que s’aprèn.
Va conservar aquella caixa de música fins que un bon dia va veure que ja no li pertanyia, que ja no tenia sentit que aquella caixeta continués sent seva i ens la va donar a nosaltres perquè hi poséssim totes aquelles coses importants, tal i com va fer ella.
Quan el pare em va acabar d’explicar aquella història no sabia que dir, només tenia ganes de continuar amb aquella bonica tradició familiar que tan em va captivar.
I des d’aquell dia hi guardo tots els meus petits i grans tresors.
                                                                                                                    Júlia Olaria, 2n C

DOLÇA MEL (3r premi)
 


En Josh, era un noi corrent, totalment normal. Era bastant popular, ja que jugava a la lliga de futbol americà, i no se li donava pas malament. La seva vida, seria perfecte, si no fos pel fet, de que un noi de 18 anys repetidor, l'apallissés a ell i a tots als de l'equip. Es deia Tom, tenia el cabell ros curt, uns ulls blaus gèlids, i era gran, musculós, i un expert del judo.

Aquella tarda, en Josh, va anar amb el seu pare a veure una casa que anaven a comprar. Aquesta, sempre havia sigut d'una família. Durant generacions, va ser de la mateixa família, però ara, la neta del nét del primer propietari, l'havia posada en venta.

La casa, encara contenia alguns objectes personals que la mestressa no s'havia endut. Entre un d'aquests objectes, en Josh, va veure un petit pot de porcellana. El va obrir, i a dins, hi contenia un líquid espès i grogós. El va tastar, i era dolç. Era mel. Va decidir endur-se el pot i posar-se'l a la butxaca, per si després tenia una mica de gana.

Llavors, la seva mare, el va renyar, dient-li que aquells objectes no els podia haver tocat, i ell, se'n va anar enfadat. Va sortir corrents de la casa, i va xutar una pedra, que va resultar que se'n va anar tant i tant lluny, que no la va veure aterrar. En Josh, era un noi alt i esvelt, però no tenia la força suficient com per haver fet aquell gest. Va provar altre cop, a veure si era veritat que de sobte havia tingut tanta força, i ho va provar donant un cop de puny a un cotxe. Aquest, al moment del contacte amb en Josh, es va fer miques.

En Josh, no savia que li estava passant, pero al cap de cinc minuts, va tornar-ho a intentar, ja que li semblava fascinant. Aquest cop, però, tornava a tenir la mateixa força que sempre.

Es va asseure al terra, pensant quins canvis havia realitzat per a tenir tanta força, i per un moment, se li va acudir, que era la mel, ja que no podia haver sigut res més. Va tornar a provar la mel, i un cop després, va comprovar la seva hipòtesis. La causant de tota la seva força, era la mel, però el problema, era que només durava una pocs minuts.

Va prometre's a si mateix, que es guardaria la mel, per les ocasions realment necessàries.

L'endemà, en Tom, es va tornar a ficar amb ell, però en Josh sentia que ja era hora d'acabar amb aquesta història d'una vegada, i va decidir plantar-li cara. Quan en Tom l'anava a pegar, ell va saltar i va dir: -'Aquí no té gràcia que ens barallem. No ho veu ningú, i tú no em pots humiliar davant de ningú. Fem una cosa, demà a les 17:00, tu i jo ens les veurem les cares al gimnàs, i farem un combat de judo. Si ets prou valent com per atrevir-t'hi, ens veiem allà.'

En Tom estava sorprès, però li encantava la idea d'esclafar a en Josh. El que no sabia ell, era que amb la mel,no el venceria mai.

L'endemà, de camí cap al gimnàs, en Josh va presenciar un accident. Un cotxe, va xocar amb un camió, i la conductora, estava xisclant i demanant ajuda als quatre vents, ja que el cotxe estava a punt d'explotar. A en Josh, se li va acudir fer servir les seves últimes gotes de mel per a salvar a aquella pobre dona, però va tenir molt present, el fet de que si l'utilitzava en aquell moment, en Tom l'esclafaria com a una formigueta.

Tot i així, en Josh, va preferir utilitzar-la en aquell instant, així complint la promesa que s'havia fet ell mateix. Es va menjar les últimes gotes de mel, i tot seguit, va obrir la porta molt fàcilment, deixant així una sortida a la pobre senyora. Quan li va veure la cara, li va resultar bastant familiar.

Ara, era hora d'anar a enfrontar-se amb el temut Tom, però quan va arribar, es va trobar a en Tom plorant per telèfon. Quan va acabar la seva conversa, va córrer cap a en Josh.

En aquell moment, en Josh se sentia aterrit, però sorprenentment, no el va pegar, sinó que el va abraçar, i amb un petit fil de veu que li quedava, va dir: -'Gràcies per haver salvat a la meva mare.'
                                                                                                                 Alba Mora, 2n B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada