diumenge, 7 de febrer del 2016

Què és el Bullying?

“Bullying” és un anglicisme que no està al diccionari de l'institut d'estudis catalans, però la utilització és cada vegada més habitual en el nostre idioma. El concepte fa referència a l'assetjament escolar i a tota forma de maltractament físic, verbal o psicològic que es produeix entre escolars, de forma reiterada i al llarg del temps.
El bullying sol tenir lloc a l'aula i al pati de l'escola. Aquest tipus de violència en general afecta nens i nenes d'entre 12 i 15 anys, tot i que es pot estendre a d'altres edats.
Quan parlem de bullying els professionals experts en la matèria tenen molt clar quins perfils tenen l'assetjador i l'assetjat. En el primer cas, aquestes són els principals signes d'identitat que el defineixen.
Per començar, l'assetjador és algú que necessita tenir el domini sobre un altre per sentir-se poderós i ser reconegut. En segon lloc, cal destacar una manca d'habilitats socials i cap tipus de capacitat d'empatia. A més, per regla general és algú que sol tenir problemes de violència a casa i mancat de capacitat d'autocrítica, per tant, manipula al seu gust la realitat.
En el cas de l'assetjat, l’identifiquem amb una persona submisa, amb baixa autoestima i insegura. També sol presentar una incapacitat absoluta per defensar-se per si sol, i normalment es tracta d'una persona molt aferrada a la seva família i amb poca autonomia. En la majoria dels casos, sol presentar algun tipus de diferència amb la resta dels seus companys de classe pel que fa a raça, religió o aspecte físic.
L'agressor o assetjador molesta la seva víctima de diferents maneres, davant el silenci o la complicitat de la resta dels companys. És habitual que el conflicte comenci amb burles que es tornen sistemàtiques i que poden derivar en cops o agressions físiques.
Els casos de bullying revelen un abús de poder. L'assetjador aconsegueix la intimidació de l'altre, que el percep com a més fort, més enllà de si aquesta fortalesa és real o subjectiva. Poc a poc, el nen assetjat comença a experimentar diverses conseqüències psicològiques davant la situació, i té por d'assistir a l'escola, i es mostra cohibit davant els seus companys.
El bullying s'ha convertit en una de les principals preocupacions que tenen els pares respecte als seus fills. Per tant, cal que el personal del centre pari atenció a signes que poden indicar que els seus alumnes estan patint assetjament: L'adolescent presenta canvis d'humor molt bruscos. Té por d'anar a l'escola i per això sempre posa excuses per faltar a classe. Es produeix un canvi important en el rendiment escolar. No explica res sobre el seu dia a dia al centre.
Amb les noves tecnologies, el bullying s'ha estès a la mateixa llar, és coneix com a “ciberbullying”. Els assetjadors s'encarreguen de molestar a través d'Internet, amb correus electrònics intimidatoris, la difusió de fotografies retocades, la difamació en xarxes socials i fins i tot amb la creació de llocs web amb continguts agressius.

Des de tercer d’eso, animem a tots els alumnes que pateixen assetjament, a comunicar-ho de seguida al seu tutor o professor. També fem una crida a tots aquells companys que vegin alguna cosa estranya, a fer-ho saber immediatament al professorat.

Autors: Mariona i Ainhoa


http://www.ulacit.ac.cr/carreras/seccion/materia_proyecto.php?career=6&id=45&pro=186&grade_id=2&materia=565

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada